NYBÖRJARGUIDE TILL GLIDMEDEL

Det är inte alltid saker och ting glider på precis som man vill, och därför finns det väldigt många bra anledningar till att använda glidmedel. Men vilken sort är bäst, vilken är mest skonsam och vilken kan jag använda tillsammans med min vibrator? I denna guide kan du läsa allt som är värt att veta om glidmedel.

Det finns i huvudsak två slags glidmedel – vattenbaserade och silikonbaserade. Detta betyder att glidmedlet består av en bas av antingen vatten eller silikon. Det är en bra idé att känna till skillnaden på de olika typerna av glidmedel eftersom de ofta används till lite olika saker, och vi rekommenderar att man har en tub av vardera sorten i skåpet där hemma, förutsatt att man inte enbart använder det tillsammans med sexleksaker. I följande avsnitt kan du läsa mer om hur du väljer det bästa glidmedlet för olika situationer.

 

GLIDMEDEL VID SAMLAG

 

Många par använder gärna lite glidmedel vid samlag, eftersom detta gör det mer behagligt för båda parter. Det tar ofta lite längre tid för kvinnan att bli redo, och det kan göra ont om hon inte är tillräckligt våt. Detta betyder givetvis inte att ni ska skippa förspelet, eftersom kvinnan självklart ska vara lika upphetsad som mannen, men lite extra glid kan faktiskt sätta fart på safterna så att kvinnan fortare uppnår den rätta fuktigheten. Detta gör det skönare för båda parter och bidrar för det mesta till en ännu sexigare stämning. Om din partner är väldigt trång kan en portion av ett riktigt bra glidmedel vara till stor hjälp, och göra samlaget mycket behagligare för er båda två.

Vilket glidmedel ska jag använda vid samlag?

Så länge ni inte använder leksaker av silikon under samlaget rekommenderar vi ett silikonbaserat glidmedel, eftersom det har tjockare konsistens vilket ger ett bra glid i längre tid. Vissa par upplever att vattenbaserat glidmedel torkar ut för fort, och därför föredrar de en silikonbaserad kräm. Om ni använder ett silikonbaserat glidmedel är det viktigt att ni kontrollerar att det är kondomsäkert, men det är de flesta glidmedel idag. Så länge inget annat framgår av produktbeskrivningen i vår webbutik, kan du lugnt använda alla våra glidmedel tillsammans med kondomer. Det är dock mycket viktigt att man inte använder silikonbaserat glidmedel tillsammans med sexleksaker av silikon – mer om detta i avsnittet ’Glidmedel för sexleksaker’.
Det är alltid bra att använda ett skonsamt glidmedel, eftersom det kommer i kontakt med de mest intima och känsliga delarna av både mannens och kvinnans kroppar. Även om vattenbaserade glidmedel ibland kan torka ut snabbt, så betyder det inte att medlet kommer att irritera slida eller penis. För det mesta innebär det bara att glidmedlet förångas, vilket gör vattenbaserade glidmedel till några av de mest skonsamma ni hittar på marknaden. Även om ett silikonbaserat glidmedel ofta skyddar huden så lägger det sig som en hinna, vilket kan skapa obehagskänslor hos vissa individer. Därför rekommenderar vi att du tvättar av dig silikonbaserat glidmedel efter användning. I sällsynta fall upplever folk allergiska reaktioner mot silikon, och om detta gäller för dig rekommenderar vi givetvis inte silikonbaserade glidmedel. Du kan med fördel testa ditt glidmedel genom att smörja in en liten aning på din underarm och vänta några timmar, för att se om du reagerar på silikonet i krämen.

Palora rekommenderar vid samlag:

Om du vill ha ett glidmedel som är extra skonsamt för dig och din partner rekommenderar vi Palora’s eget vattenbaserade glidmedel. Det kan både användas vid samlag och när ni användr sexleksaker, eftersom den är dryg att använda och inte torkar ut huden. Den är även pH-neutral vilket gör att den passar slidans naturliga miljö, och därför är den det närmsta du kan komma dina egna ”safter”. Glidmedlet är perfekt både vid användning tillsammans med sexleksaker och under samlag – och så är det kondomsäkert!

Köb Palora vattenbaseret glidmedel 

 

GLIDMEDEL FÖR ANVÄNDNING MED SEXLEKSAKER

 

Hos Palora älskar vi sexleksaker, men även när du är upphetsad och behöver ”lätta på trycket”, så glider det kanske inte riktigt så bra som du hade räknat med. Därför rekommenderar vi alltid ett bra glidmedel tillsammans med dina sexleksaker. När vibratorn eller masturbatorn glider smidigt, blir allt helt enkelt ännu bättre och skönare. Vi har många olika glidmedel anpassade för sexleksaker i vår webbshop – ex Fleshlube glidmedel, som är tillverkat speciellt för användning med masturbatorer.

Vilket glidmedel ska jag använda med mina sexleksaker?

När det gäller sexleksaker och glidmedel finns det en enkel kom-ihåg-regel, och det är att man ALDRIG ska använda ett silikonbaserat glidmedel tillsammans med sexleksaker som är gjorda i silikon. Silikon är ett kemiskt framställt material som är mycket skonsamt för kroppen och huden, och som har en mjuk och mycket hudliknande yta, vilket gör det perfekt för sexleksaker. Därför är en stor del av de förande sexleksaker du hittar på marknaden idag tillverkade av silikon. Vad silikonet i sin tur är tillverkat av varierar mycket, men de allra flesta typer av silikon reagerar väldigt lätt på andra ämnen framställda på kemisk väg – inklusive annat silikon. Därför kan det faktisk skada dina leksaker om du använder silikonbaserade glidmedel, eftersom glidmedlet och leksaken kommer att synergera och ”smälta ihop”. Detta är inte bra för dina leksaker, som i de flesta fall kommer att sluta fungera som de ska. Det är därför en huvudregel, att du alltid ska använda ett vattenbaserat glidmedel när du använder sexleksaker. Det finns vissa leksaker som inte har silikon som en beståndsdel – vilket alltid framgår av produktbeskrivningen i vår webbutik – men vi rekommenderar ändå att du alltid använder ett vattenbaserat glidmedel med dina leksaker för säkerhets skull.

Palora rekommenderar för användning med sexleksaker

En av de ledande producenterna inom silikonleksaker är LELO – så det är ingen överraskning att LELO också erbjuder ett riktigt bra vattenbaserat glidmedel, som passar till alla silikonleksaker och som kan användas av alla. Glidmedlet från LELO levereras i en diskret och elegant svart ask.

Köb LELO vattenbaserat glidmedel

 

GLIDMEDEL FÖR ANALT BRUK

 

Är det någon gång som glidmedel är absolut oumbärligt, så är det vid analt bruk. I anus utsöndras inte, som i slidan, naturligt sekret, och därför är det inget naturligt glid om du ska leka med nummer två. I förbindelse med analsex eller anal lek är glidmedel helt enkelt ett måste. Om du inte använder glidmedel vid dina anala aktiviteter är det nämligen sannolikt att det hela blir ytterst smärtsamt, och resultatet blir en dålig upplevelse som i värsta fall kan sätta sina spår och avskräcka från vidare experimenterande, Det är därför det är så viktigt att du och din partner använder det helt rätta glidmedlet, när ni vill ha lite roligt med rumpan. Vi rekommenderar också att du och din partner alltid använder kondom när ni har analsex, både av hygieniska orsaker och för att undgå spridning av könssjukdomar. Ta väl hand om varandra och er själva, och använd gummi!

Vilket glidmedel ska jag använda vid analt bruk?

Vid anala lekar är det många som föredrar silikonbaserat glidmedel, eftersom det är tjockare och ger ett glid som typiskt håller längre än de vattenbaserade glidmedlen. Men du kan faktiskt använda både vattenbaserade och silikonbaserade glidmedel beroende på din egen smak – du ska bara se till att du använder rikligt av det, speciellt om du väljer ett vattenbaserat glidmedel, eftersom det alltid är bättre med för mycket än för lite. Och återigen: använder du en anal sexleksak är det mycket viktigt att du håller koll på om den är gjord i silikon eller inte, eftersom silikonleksaker och silikonbaserat glidmedel inte får användas tillsammans.

 

Köb analt vattenbaserat glidmedel