NYBÖRJARGUIDE TILL KNIPKULOR

Knipkulor, ben wa-kulor, knipkulor, träningskulor, geishakulor… Kärt barn har många namn och det gäller i synnerhet dessa kulor, som du kan få i väldigt många olika versioner. I denna guide kommer vi att vägleda dig genom djungeln av knipkulor (som vi för enkelhetens skull kallar dem i denna artikel).

Historia

Knipkulor har en blandad historia. Vissa menar att de stammar från gamla kinesiska traditioner, medan andra förknippar kulorna med tantra från Indien – men oavsett förmodat ursprung har kulorna samma funktion och utformning. Knipkulor består av en eller två ihåliga kulor i till exempel marmor, med en mindre kula inuti som roterar efter kroppens rörelser. I de flesta fall sitter kulorna ihop med hjälp av någon typ av snöre, och de är även försedda med ett längre snöre som gör det lätt att ta ut kulorna. Ursprungligen är kulorna gjorda för att stimulera slidan, men man upptäckte tidigt att kulornas rörelser även orsakar en anspänning i musklerna i bäckenbotten och därmed styrker dessa, vilket har väldigt många positiva effekter för kvinnan. Kulorna fungerar fortfarande utmärkt om man vill stimulera underlivet för att uppnå ökad sexuell lust, men de rekommenderas också av gynekologer och barnmorskor för träning av bäckenbotten.

Fördelar

Som vi nämnt tidigare får kulorna musklerna i din bäckenbotten att spänna upp när de förs in, och det samma inträffar när de små kulorna som finns inuti, och som har varierande tyngd, rör sig. Detta innebär att kulorna får din bäckenbotten att göra naturliga knipövningar – utan att du behöver tänka på det. Du kommer inte att kunna känna bäckenbotten dra sig samman och spännas, som när du gör medvetna bäckenbottenövningar, men du kommer att uppleva hur kulorna skapar en lätt anspänning i dina nedre muskler, vilket har en rad positiva effekter för både din hälsa och ditt sexliv.

Barnmorskor och gynekologer rekommenderar dessa kulor eftersom en stark bäckenbotten är mycket viktigt för alla kvinnor. Till exempel kan regelbunden bäckenbottenträning förebygga och lindra många av de symtom som ofta orsakas av graviditet och förlossning, som till exempel inkontinens, foglossning och framfall. En annan mycket positiv följd av träningen ligger på det sexuella planet. Det är bevisat att kvinnor med starka muskler i bäckenbotten känns ”trängre” omkring mannen, samt upplever mycket större glädje och njutning vid samlag och dessutom får starkare och längre orgasmer – och vem vill inte ha det?

Det rekommenderas att kvinnor i alla åldrar använder knipkulor, eftersom de medför positiva effekter för kvinnor som inte har fött, för dem som har genomgått en eller flera graviditeter och/eller förlossningar, och för dem som börjar bli lite äldre. Effektiv bäckenbottenträning minskar nämligen problem med urinläckage, vilket många kvinnor upplever efter en förlossning eller när de blir äldre. Kort sagt har alla kvinnor glädje av bäckenbottenträning med knipkulor – så det är bara att sätta igång!

 

 

Välj de rätta…

Hos winkwink.se har vi ett brett urval av knipkulor av olika tyngd, storlek och material, och med olika funktioner. Vilka kulor man föredrar och vilken tyngd som passar en är högst individuellt, men det finns några bra tumregler till exempel vad gäller om du ska välja en eller två kulor. En ensam knipkula är ett bra ställe att börja för dig som inte har provat bäckenbottenträning tidigare, som är osäker och kanske tycker att det verkar lite svårt och skrämmande att komma igång. Dessutom är en enstaka kula extra lämplig för kvinnor med nedsjunken eller bakåtlutad livmoder, eftersom två kulor i dessa tillfällen kan ge obehagskänslor. Detsamma gäller nyförlösta kvinnor, samt kvinnor som har fått livmodern bortopererad.

Fun factory har tagit fram två olika kulor som de kallar Smartballs. Smartball Uno är en perfekt nybörjarkula. Den är tillverkad i mjuk silikon och är mycket lätt att föra in och ta ut igen.

Hos winkwink.se rekommenderar vi dock de flesta kvinnor att använda dubbla knipkulorna, eftersom detta ger bättre effekt och du snabbt lär dig att använda dem – även om du är nybörjare. Vi erbjuder flera olika slags kulor, så det handlar om att hitta just den som du tycker uppfyller dina behov bäst. Om detta med knipkulor är nytt för dig är det en bra idé att inte börja med för tunga kulor, utan välja kulor som väger mellan 60-100 gram. Tyngden är av stor betydelse, eftersom det är den vikt som musklerna i din bäckenbotten ska kunna hålla, och om den är för tung glider kulan lätt ut om din bäckenbotten inte är stark nog. Det är dessutom viktigt att inte belasta musklerna för mycket, eftersom det kan ha rakt motsatt effekt på deras styrka. Den gamla devisen ”less is more” gäller alltså även bäckenbottenträning.

Ett bra ställe att börja är till exempel dessa knipkulor från Fifty Shades of Grey. De är tillverkade i mjukt silikon, har en vikt på 85 gram och ett snöre som gör dem lätta att ta ut.

Fifty Shades of Grey – Delicious Pleasure elskovkugler i silikone

 

I vårt sortiment hittar du även kulor i den mer traditionella stilen, vilket innebär att de inte sitter ihop med varandra och inte heller har ett snöre föruttagning. Vi rekommenderar att du först börjar med dessa kulor när du fått lite erfarenhet av knipkulor, eftersom själva uttagningen kan vara mer besvärlig än med många av de andra kulorna vi erbjuder. Det är dock viktigt att understryka att även om kulorna är lite svårare att ta ut kan de aldrig försvinna upp i dig, och eftersom de har en viss tyngd kommer tyngdkraften att hjälpa dig på traven med att få ut dem – du ska bara slappna av musklerna i din bäckenbotten helt, och eventuellt hjälpa kulorna ut med ett finger. Detta är något alla kan lära sig, det kräver bara lite mer övning och erfarenhet än med andra kulor.

Hur använder jag dem?

Här följer en liten nybörjarguide för dig som aldrig har provat knipkulorna förut och som gärna vill börja ditt experimenterande. Vi kommer att guida dig genom processen steg för steg, så att du känner dig helt trygg med att ge dig i kast med träningen. Om du vid något tillfälle tycker att det känns obehagligt eller gör ont att använda kulorna, så ta ut dem och försök igen vid ett senare tillfälle – bäckenbottenträning med knipkulor ska alltid vara en behaglig upplevelse för dig. Det är viktigt att du provar dig fram i lugn och ro, så se till att du har gott om tid och kan vara ostörd när du använder kulorna de första gångerna. Om du är nervös och spänner dig försvårar det ofta både insättningen och träningen, så ta det lugnt och använd bara kulorna en kort stund åt gången i början. Och kom ihåg att olika kulor passar olika kvinnor – om du efter några försök inte alls trivs med den/de kulor du har valt först, testa en annan sort och se om den känns bättre. Det är viktigt att träningen känns bra och angenäm, både för ditt välbefinnande men även för att hålla uppe motivationen att använda dem.

1) Rengör alltid kulorna innan bruk, eftersom det ofta kan fastna lite ludd och fibrer från asken på kulornas yta. Producenten tillverkar kulorna i en steril miljö, men transport och förvaring kan göra att det fastnar en aning damm på dem, och det är alltid en bra idé att tvätta alla typer av sexleksaker innan användning – speciellt om det är första gången du använder dem. Tvätta kulorna med ljummet vatten och en mild tvål utan parfym, eller med ett rengöringsmedel speciellt avsett för sexleksaker.

2) Använd alltid ett bra vattenbaserat glidmedel för att göra införandet av kulorna så behagligt som möjligt. Applicera en liten mängd glidmedel på kulorna och/eller omkring slidöppningen, så glider kulorna bättre.

3) Sätt in kulorna. Ligg gärna ner de första gångerna du använder kulorna, så är det lättare att slappna av i bäckenbotten vilket är nödvändigt för att kunna sätta in dem ordentligt. När kulorna sitter på plats i dig (ca 2-3 cm upp i slidan) kan du testa att knipa ihop dina muskler omkring kulorna, alltså göra en knipövning. Du gör en knipövning genom att spänna musklerna i din bäckenbotten på samma sätt som om du skulle stoppa strålen när du kissar. Håll spänningen i några sekunder och slappna sedan av igen.

4) När det känns bra att göra knipövningen i liggande position, kan du prova att resa dig upp och lägga märke till hur detta känns. Många kvinnor upplever en ökad sexlust redan när kulorna sätts in, eftersom de små kulorna inuti de stora ihåliga följer dina rörelser och på så sätt väcker de många fina nerverna i ditt underliv. Oroa dig inte om kulorna börjar glida ut när du reser dig och går omkring – lägg dig ner igen och fortsätt med knipövningar i liggande position, ta sedan ut kulorna och prova igen vid ett senare tillfälle. Om du aldrig har gjort knipövningar eller provat knipkulor tidigare ska du räkna med att det tar lite tid och övning innan du obehindrat kan gå omkring med kulorna inne i dig. Fortsätt träna liggande så kommer du gradvis att bygga upp en starkare bäckenbotten.

5) Efter lite övning kan du ha kulorna inne medan du utför vardagliga sysslor som till exempel dammsugning, inköp och till och med på jobbet. Det är dock mycket viktigt att du inte har kulorna inne för länge. I början kan du kanske bara hålla kulorna 10 minuter eller en halvtimme innan du blir trött – lyssna på din kropp! Oavsett hur vältränad du blir ska du aldrig ha kulorna inne mer än 8 timmar åt gången. Du kommer garanterat att uppleva positiva effekter av kulorna redan efter ett par gånger. I början kan du uppleva att du blir lite öm i musklerna, speciellt om du inte är van vid att göra knipövningar. Bäckenbotten kan, precis som alla andra muskler, bli öm efter träning. En smula ömhet är helt ofarligt, men om du får ont av träningen är det ett tecken på att du ska backa bandet och minska belastningen.

6) Efter uttagning ska du rengöra kulorna grundligt. Förvara dem gärna på ett torrt ställe, speciellt om du har kulor av silikon eftersom detta material behöver andas. Detta betyder att plastpåsar inte är ägnade för förvaring av knipkulor, utan det är bättre att välja en liten tygpåse eller en icke-tättslutande ask.

7) Använd kulorna så ofta du har lust, och utnyttja dem gärna till ett riktigt sexigt förspel tillsammans med din partner. Att till exempel ha kulorna i dig innan du åker hemifrån till jobbet kan göra dig väldigt tänd, vilket din partner säkert kommer att lägga märke till och uppskatta. Kulorna är också väl lämpade för förspel och kan användas både i förbindelse med klitorisstimulering och anal stimulering.

 

Analkulor

Slutligen vill vi nämna att det finns kulor av samma typ som knipkulor men som är gjorda för att användas analt. Liksom knipkulor skapar analkulor många positiva effekter – dock inte på samma sätt som de vaginala kulorna. Analkulor används primärt till sexuell stimulering av anus, antingen under samlag eller vid onani. Många av kulorna kan ge dig skön stimulering där bak, eftersom de små kulorna som roterar inuti de yttre kulorna påverkar de många nerver som finns i anus. När du för in leksaker analt är det extra viktigt att alltid använda ett bra vattenbaserat glidmedel, eftersom anus inte producerar naturligt glidmedel som slidan gör. Rengör alltid dina anala leksaker grundligt, speciellt om du också använder dem vaginalt – slidan mår inte bra av de bakterier som naturligt lever i anus.

Nyfiken på analkulor? Då kan du till exempel prova B Balls från Fun Factory. B Balls är egentligen ett slags analplugg, men har samma kul-effekt som knipkulor. Den är mycket lätt att föra in och ger dig skön stimulans av anus.

Köb B balls 

 

Frågor eller funderingar?

Om du fortfarande är osäker på hur knipkulor ska användas eller vilka kulor du ska välja, så tveka inte att kontakta oss. Vi guidar dig gärna genom både köp och användning av kulorna.

Mycket nöje!