NYBÖRJARGUIDE TILL KONDOMER

Det finns väldigt många olika kondomer på marknaden. Därför har Palora utarbetat en kondomguide som hjälper dig att hitta rätt i kondomdjungeln, så att du får tag på några som du blir riktigt nöjd med. Vi har tagit hänsyn till både kvinnor och män, eftersom båda könen kan känna skillnad på de olika varianterna och kanske har olika krav. Vilken kondom man föredrar är också väldigt individuellt, och beror också på vad kondomen ska användas till – vaginalt, analt eller oralt, samlag eller leksaker, strap-ons eller äkta vara. I allmänhet skyddar kondomer mot alla sexsjukdomar samt mot oönskad graviditet. Därför har det genomförts många studier som visar att varken bakterier eller sexsjukdomar kan spridas om kondomen används på rätt sätt. Dock är det inte ovanligt att oerfarna kondomanvändare använder dem fel, eftersom de inte har satt sig in i ämnet ordentligt. Därför är det en bra idé att läsa bruksanvisningen som medföljer de olika kondomerna, samt läsa mer om de olika typerna i denna vägledning. Vi rekommenderar också att man övar sig på att sätta på kondomen innan den ska användas på allvar. Det hör till den sexuella allmänbildningen för både män och kvinnor att ha koll på hur man sätter på en kondom. Öva i lugn och ro i ensamhet (kvinnor kan öva på en dildo eller varför inte en gurka), eller låt övningen bli en del av ett mysigt, intimt och roligt förspel.

 

Storlek
Det är viktigt att man säkrar sig att kondomen har rätt storlek. Annars riskerar man att den glider av eller på annat sätt inte ger önskat skydd mot oönskad graviditet och sexsjukdomar. Kondomen ska inte sitta lös när penis är erigerad, men samtidigt får den inte vara allt för stram, eftersom det då finns en risk att kondomen spricker om man är för hård. Förutom att det påverkar säkerheten negativt känns både en för stor och en för liten kondom obehaglig, vilket går ut över den härliga upplevelsen som sex ska vara. En kondom mäts genom att man lägger den slätt på bordet och börjar mäta cirka 5 cm från kondomens öppning.

Beteckningar
Glid: Kondomen är täckt av ett tunt lager glidmedel som gör den lättare att använda. Glidmedlet fungerar som ersättning för eller komplement till kvinnans slidsekret.

Knottror: Kondomen har en knottrig yta med små knoppar som stimulerar slidan under samlaget.

Räfflor: Kondomen har räfflor längs sidan. Även dessa är till för att stimulera slidväggarna.

Torrt: Denna kondom är helt fri från glidmedel, men har istället en aning talk som förhindrar att gummit klibbar ihop.

Jämn: Den vanligaste kondomen. Denna typ har helt släta sidor.

Köp kondomer på Palora.se

Varianter
Ibland kan jakten på den perfekta kondomen kännas som att försöka hitta en nål i en höstack. Trots detta upptäcker man ofta efter en tids experimenterande vilken typ man föredrar. Vad gäller storleken så går det också snabbt att hitta rätt, eftersom man direkt känner om kondomen sitter bekvämt och stannar på plats. Det produceras även kondomer i polyuretan, som är ett plastmaterial och därmed kan använda av personer med gummiallergi. Dessa ger automatiskt en annan känsla än latexkondomer eftersom materialen skiljer sig åt. Vilket man väljer är till stor del en fråga om tycke och smak.

 

Hos Palora.se hittar du bland annat kondomerna Durex Performa, som hjälper mannen att vara mer uthållig under samlag. Kondomerna är behandlade med det aktiva ämnet bensokain, som verkar en aning bedövande och därmed gör att mannen kan kontrollera sitt klimax mycket bättre än han är van vid. Eftersom man undgår att mannen blir färdig före kvinnan, som ibland kan behöva lite längre tid, kan dessa kondomer ofta bidra till att kvinnan får en bättre upplevelse av sexet. De flesta förpackningar innehåller 10 kondomer.

Vi erbjuder också latexfria kondomer för dig med latexallergi. Dessa finns i olika varianter, både med knottror, räfflor och glidmedel. Alla är både sköna och genomtestade, så utgå från vad du och din partner tycker stimulerar er på bästa sätt. De flesta av dessa säljs i förpackningar om 4 kondomer, men vi har även några lite större förpackningar, med 10 stycken.

Extra tunna kondomer ger mesta möjliga känslighet under samlag. Vissa män, och även en del kvinnor, upplever att en kondom dämpar känslan under samlaget markant, men så behöver det absolut inte vara. Det handlar bara om att hitta den rätta kondomen. För dig som tycker att nedsatt känslighet är ett problem erbjuder vi ultratunna kondomer med glidmedel, vilket ger en riktigt nära och intensiv upplevelse. Många tycker om denna känsla eftersom det känns som när kvinnan är riktigt våt, samtidigt som kondomen är så tunn att den nästan inte märks. Det är helt klart värt ett försök för dig som tycker att sex med kondom känns som ”att äta kola med pappret på”.

Om du fortfarande är osäker på vilken kondom du kan välja är det dags att köpa en blandad påse och prova dig fram! På så sätt kan du hitta fram till din favorit, och kanske göra testandet till en rolig lek tillsammans med en partner. Du kan köpa ett paket med 10 olika kondomer, eller så kan du till och med få en påse med uppemot 100 blandade kondomer, så har du en uppsjö av kondomer att välja och vraka bland!

Köp kondomer her